Vandaag de ontmoeting met Katinka Schuitema, een teruggekeerde Sjammasjer

Katinka heeft boven haar bijdrage een tekst gekozen die veel voor haar betekend. Mooi is dat hoe wij steun en betekenis mogen vinden in woorden uit de bijbel.

Bij de dankdienst voor het leven van ons fijne en zeer gewaardeerde koorlid Keimpe Klopma, hoorden wij daar in de Grote Kerk te Leeuwarden van dominee Wessels de tekst die Keimpe geheel zijn leven tot steun is geweest.

“Want ik ben verzekerd !”

Dominee Wessels die zo schilderend met woorden en op een prachtige wijze als vergelijkbaar met Toon Hermans, een andere kunstenaar met woorden, kon spreken en kon preken, wist het even niet. Hij zat bij Keimpe aan het ziekbed om samen met hem liederen en tekst te kiezen voor het naderende afscheid. “Want ik ben verzekerd ?!” “maar Keimpe die tekst ken ik in het geheel niet, je moet in de war zijn !” Keimpe had zijn vinger geheven en die gericht naar de man tegenover hem waarbij hij de legendarische woorden sprak: “Maar dominee, u bent de dominee, u dient dat te weten !”

En ja hoor, Keimpe had gelijk, het stond er echt zo. In Romeinen 8 vers 38 !
Keimpe had voor het gemak al de tekst die er op volgde weggelaten, maar hij wist het als geen ander dat we verzekerd mogen zijn dat er niets is dat ons kan scheiden van God’s onmetelijke liefde. Als jongen van 16 had hij deze woorden tot zich genomen. Het mist niet dat Keimpe verdriet kende, vooral toen, over wat mensen hem aandeden, hoe mensen hem zullen hebben gekwetst. Maar hij heeft zich zijn hele leven kunnen optrekken aan deze belofte, aan deze verzekering door zijn goede God !

Bij een reünie hebben we het vast ook het over mensen die niet meer bij ons zijn. Ik heb in Keimpe een hele fijne en markante tijdgenoot gevonden. Tijdens mijn tijd bij de luchtmacht in Stolzenau heeft hij mij geweldig ondersteund in de functie van het secretariaat van Sjammasj. Keimpe is toen eerste secretaris geworden en ik was tweede secretaris. In grote harmonie hebben wij mogen samenwerken ! Toen Keimpe stopte met Sjammasj omdat hij vond dat er plaatst gemaakt moest worden voor een meer jonge generatie heeft hij zich aangesloten bij vele koren hier in Leeuwarden. Helder en duidelijk als hij was, kwam er voor hem geen muziekmap of lessenaar bij de uitvoeringen. “zingen doe je uit het hoofd en met je hart !” dan heb je niet nog papieren mee !

Keimpe ging na zijn pensionering bij Friesland Dairy Foods heel veel liftend of per spoor het land door. Dan ook grote afstanden wandelend waarbij hij vele kerken bezocht.
Een andere grote passie van deze lieve man, was ons Koningshuis. Bij meer dan 90 % van de officiële gebeurtenis rondom het koningshuis van Beatrix tot aan Willem Alexander stond Keimpe vooraan. Wat gun ik het hem, dat onze Koning Willem Alexander bij één van de bezoeken uit het protocol stapte en naar Keimpe toe kwam en hem ook de hand drukte !

Keimpe is nu bij De Grote Koning !
Zou hij daar ook weigeren de muziekmap in de hand te nemen …….

Katinka schrijft dat ze in 1992 door Wytze Algra en Anne Dijkstra in de gang van de Parkkerk welkom is geheten op het koor. In Berlikum waar Katinka in haar bijdrage ook uitgebreid van verteld, was dat Sybren van Tuinen. Sybren, als verrassing voor Katinka, ook afgebeeld op één van de bijgeplaatste foto’s is bij de Bliid Boadskip Sjongers wat Anne is als bij Sjammasj. Grappig is dat wij beide zo een beetje dag aan dag de afgelopen week 65 jaar zijn geworden en dat we beide nog steeds niet van het koor worden gestuurd. Sybren is zijn kleine vriendin kwijt, wij zijn haar nu weer rijk !

De band die er altijd met BBS al was, is doordat “onze” Piet Marinus nu ook Berlikum doet, behoorlijk nauw en dat is mooi !

Volgende week in ons ontmoetingsplein treffen we Henk de Vries, gitarist in het combo van weleer.

Werd je nog niet gevraagd en vind je het leuk om jouw verhaal of foto’s met al die oud Sjammasj’ers te delen, mail dan naar Anne: annedijkstra58@gmail.com


Terug naar overzicht

* Op Uw Liefde vertrouw ik Heer: mijn hart zal juichen omdat U redding brengt. Ik zal zingen voor de Heer, Hij heeft naar mij omgezien. 

–  Psalm 13 vers 6 – 

Dan mag ik het stokje weer overnemen van Sofie van Loon, die naast mij staat op koor. Met haar kan ik ook zeggen: “Zingen is mijn passie! ” Op een vrijdagavond in september 1992 liep ik voor het eerst de Parkkerk binnen om te gaan zingen bij Sjammasj. In de stadsgids, die had je toen nog 😉 had ik gekeken naar koren waarbij ik zou kunnen gaan zingen. Gospels zingen leek mij wel wat.
Anne Dijkstra en Wytze Algra stonden in de gang en heten mij welkom. Sjammasj was toen nog een groot koor met een ook een groot combo en Zwaanette Dijksta als dirigente. Wat ik ook erg leuk vond is dat zij bij sommige gospels zelf meespeelde op haar saxofoon. In het begin zong ik bij de alten en later werd ik mezzo sopraan. Het eerste optreden was met Kerst 1992 in de Koepelkerk in Leeuwarden. Dat vond ik best wel spannend. We traden veel op door de provincie. En gingen vaak aan het eind van het seizoen ook een weekend weg. Meestal in Drenthe, dan hadden we veel lol, en het was heel gezellig!

Wat ik mij ook nog kan herinneren is het project Friends. Een paar gospels uit die tijd kan ik nog zo meezingen. Na vier jaar had ik het wat minder naar de zin op het koor. Het werd ook vrij intensief (veel optredens) En ik besloot te stoppen bij Sjammasj.

Een jaar later in oktober 1997 maakte ik de overstap naar gospelgroep de Bliid Boadskip Songers in Berltsum. Een vriendin van mij, Hillie Sijens, kwam daar vandaan en zong ook bij dit Berlikumer gospelkoor. Bij de BBS heb ik 24 jaar met veel plezier en enthousiasme gezongen en een hele mooie tijd gehad. Natuurlijk heb ik ook wat Fries geleerd 😉
Heel bijzonder was de reis die we maakten in oktober 2004 met het Fries Orkest en de Fries-Canadese songwriter Eddy Dijkstra naar Amerika (Michigan)en Canada (Ontario). We bezochten Friesen om ûtens en traden op bij verschillende Fryske kriiten. Onvergetelijk!

In de herfst van 2008 werd er bij mij een hersentumor geconstateerd. Op 21 oktober 2008 ben ik in het UMCG succesvol geopereerd. Vanuit het koor heb ik heel veel lieve steun gekregen. Zij waren op de dag van mijn operatie voor een uitwisselingsreis met een Frans koor in Lourdes. Daar is er door hen voor mij gebeden en er is voor mij een kaars aangestoken. De titel van het lied wat er voor mij is gezongen weet ik zo direct niet meer, maar de tekst bij de kaars luid : “Deze kaars zet mijn gebed verder!”
Na de operatie volgde een tijd van revalidatie. Gelukkig herstelde ik goed en kon ik na een half jaar weer, eerst gedeeltelijk mee repeteren.
De jubilea concerten bij het koor zijn ook mooie herinneringen aan de BBS. Het 45 jarig jubileum in Berlikum met het Fries Jeugdorkest was een fantastisch feest ! Het koor is vanaf de oprichting gedirigeerd door de beminnelijke Berlikummer Jan Hogeterp, die de dirigeerstok heeft overgedragen aan Jelle de Jong gevolgd door Saskia Heeringa, Wim Dijkstra. Ikzelf heb bij zijn aangekondigd vertrek het bestuur geattendeerd op Piet Marinus die toe ook voor Sjammasj stond. Hij is het geworden.

Hoe is het dan gekomen dat ik na 25 jaar weer Sjammasjer ben geworden?
Tijdens de corona periode stopte ik definitief bij de BBS. We hadden al een hele tijd door de pandemie niet meer gezongen. Toen we weer zouden starten vond ik het heen en weer gereis niet zo prettig meer. Bovendien kwam ik door de Kurioskerk. waar ik bij hoor, weer in contact met Sjammasj.

Ik kom uit het Noorden van Groningen Houwerzijl, bij Leens en Ulrum. Sinds 23 jaar woon ik in Leeuwarden/Huizum. Ik heb nu bijna zeven jaar een relatie met Martin. Hij heeft een dochter, Lisanne van 20 en een zoon, Martijn van bijna 18 jaar. Soms komen er wel hele bijzondere cadeaus op je levenspad! Het zijn lieverds! Nu de kinderen hun eigen leven opbouwen vind ik het ook fijn om op vrijdagavond weer bij Sjammasj te zingen. Het is zó heerlijk dat ik nu op de fiets naar het koor kan! We zijn momenteel bezig met het project Out of the box. Het zijn super mooie gospels die we zingen!
Dat geeft ook weer veel blijdschap en energie. Zingen maakt blij! De kinderen zeggen weleens:” Katinka zingt altijd!”

Toen ik als twintig jarige bij Sjammasj kwam was ik nog studente. Na de studie kwam ik als consulente in het Vluchtelingenwerk terecht. Daarna heb ik lange tijd in het speciaal onderwijs gewerkt. Sinds 2020 werk ik bij het Friesland College, sinds kort Firda en daar ben ik werkzaam als taalcoach bij de nt2 lessen. Zo komt het toch weer samen….Mijn hart ligt ook bij vluchtelingen en taal.

Ik hoop jullie allemaal op de reünie te ontmoeten en zelf ook nog een hele tijd te kunnen zingen bij Sjammasj. Tot Gods eer!

 

Katinka 🌹


Terug naar overzicht